گرم کردن محیط زیست در فصل سرما از اولویتهای بشری است. عوامل بسیاری از جمله هزینه سیستم گرمایشی، مساحت فضا و زمان گرم نگه داشتن منزل در انتخاب مناسبترین سیستم گرمایشی دخیل می باشند. عدم توجه به وسعت فضا و میزان ظرفیت گرمایشی بخاری علاوه بر صرف هزینه مازاد، گرمایش مطلوبی را فراهم نمی کند. پس با ما باشید تا گذری کوتاه بر تفاوت بخاری ها برقی و نفتی و گازی داشته باشیم تا با آگاهی از این موارد، در انتخاب بخاری مورد نیار خود راحت تر تصمیم بگیرید.
بخاری برقی
بخاری های برقی برای گرمایش پیوسته در محیط های بزرگ تولید نشده اند. دارای دو مدل تابشی و فن دار هستند. از نظر هزینه ، قیمت، اندازه، پرتابل بودن و بازدهی بخاریهای برقی بسیار مناسب هستند ولی هنگامی که از آنها در مکانهای بسیار بزرگ استفاده میشود هم امنیت ساکنین به خطر میافتد و هم اینکه هزینه مصرف برق آنها بسیار بالا میرود.
بخاری برقی تابشی: بخاری برقی تابشی انرژی برق را به انرژی تابشی تبدیل می کند و مصرف برق آن در مقایسه با بخاری های برقی بزرگ به نسبت پایین تر می باشد. این بخاریها مناسب حمام و محیط های مرطوب هستند.
بخاری برقی فن دار: مثل بخاری برقی تابشی هستند، با این تفاوت که بجای آنکه گرما توسط سطح بازتابنده به محیط انتقال داده شود، توسط فن به محیط انتقال داده می شود. این مدل بخاری مجهز به سنسور بوده و در صورت گرم شدن بیش از حد دستگاه را خاموش می کنند.
بخاری گازی
در ایران به دلیل ارزان بودن منابع گاز طبیعی، اصلیترین سوخت مصرفی مردم گاز است. به همین دلیل بخاریهای گازسوز خواهان بیشتری دارند. انواع بخاری گازی موجود در بازار عبارتند ازبخاری دیواری، بخاری گازی زمینی، بخاری گازی بدون دودکش
بخاری های گازی دیواری به نسبت بخاری های گازی زمینی، فضای کمتری را اشغال می کنند و توان گرمایشی کمتری دارند
بخاری های گازی زمینی در ایران پر کاربردترین وسایل گرمایشی هستند که در پایان زمستان معمولا جمع می شوند.
بخاریهای بدون دودکش در محل های نیمه باز مثل فروشگاه ها و مغازه هایی که ورود و خروج افراد به آنها زیاد است کاربرد دارند و برای محیط های بسته ای که تهویه مناسبی نداشته باشند، مناسب نیستند.
بخاری نفتی
بخاری های نفتی سوختشان از طریق نفت تامین می شود و در گذشته کاربرد زیادی داشتند. ولی امروزه در جاهایی که گازکشی ندارند مورد استفاده قرار می گیرد . در دو نوع استوانه ای و شومینه هم موجود می باشند.
بخاریهای استوانه ای:در این بخاریها، از سوخت نفت استفاده میشود و جزو انواع بخاریهای قدیمی و رمانتیک بهحساب میآیند. دارای قیمت بسیار پایینی هستند و برای گرمکردن سالنهای کوچک و اتاقها استفاده می شود.
شومینه: شومینه های چوب سوز به طبیعت آسیب زیاد و فراوانی را وارد میکند ولی از نظر اقتصادی مقرون بهصرفه هستند.
تفاوت بخاری ها برقی با گازی
پرکاربردترین سیستم های گرمایشی با سوخت گاز و برق کار می کنند. مهم ترین مسئله در انتخاب مقرون به صرفه بودن ، امن بودن و در عین حال میزان مصرف انرژی کم می باشد.
- بخاری برقی به دلیل عدم سوزاندن اکسیژن هوا و عدم تولید گاز سمی ایمنی بیشتری دارند و نگرانی نشت گاز و کمبود اکسیژن در چنین فضاهایی به حداقل رسیده است.
- بخاریهای برقی نسبت به بخاری های گازی تنوع بیشتری دارند تا جایی که حتی بخاری برقی دیواری قابل نصب به دیوار هم در بین محصولات برقی به چشم می خورد.
- بخاری برقی نسبت به بخاری گازی نصب راحت تری دارند و تنها با متصل کردن به پریز برق و فشردن یک دکمه هوا را گرم می کنند.
- بخاری های گازی ۹۰ درصد انرژی مصرفی را به گرما تبدیل می کنند و دارای دکمه ایمنی هستند که در صورت بروز مشکل خود به خود بطور اتوماتیک خاموش می شوند.
- از دیگر تفاوت بخاری گازی با بخاری برقی مقرون به صرفه بودن بخاری گازی می باشد . به دلیل ارزان بودن سوخت گاز نسبت به برق، بکارگیری بخاری گازی برای خانواده های ایرانی مقرون به صرفه تر است. از طرفی گرمایش بخاریهای گازی سه برابر گرمایی است که از بخاری برقی دریافت می کنید.
تفاوت بخاری های برقی و نفتی
- بخاری نفتی ایمنتر هستند. بخاری های برقی در مقایسه با بخاری های نفتی گرمای بیشتری می دهند و می توانند منجر به احتراق و حوادث ناگوار شوند.
- شعلههای بخاری نفتی اگر کامل نسورند گازهای سمی تولید می کنند اما بخاری های برقی فقط از مقادیر زیاد برق استفاده می کنند.
- بخاری های نفتی نیاز به زمان زیادی برای گرم کردن محل دارند ولی دارای راندمان بالا در گرمایش هستند، اما بخاری برقی محیط را زود گرم می کنند ولی راندمان بالایی در گرما ندارند.
- بخاری های نفتی نسبت به بخاریهای برقی وزن بیشتری دارند. زیرا آنها با مایع نفت پر می شوند.
- بخاری های برقی برای تولید گرما ایجاد نویز میکنند در حالی که بخاری های نفتی قسمتی از طبیعت هستند.